ÖZEL GÜVENLİK ve KORUMA PROGRAMI

GENEL BİLGİLER

Özel Güvenlik Bölümü Nedir?

Özel Güvenlik ve Koruma bölümü, kamu güvenliğini tamamlayıcı bir olgu olarak; kamu-özel kurum, kuruluşların ve şahısların can, mal ve huzurunu, hak hürriyet ve güvenliklerini yasaların izin verdiği ölçüde koruyan, gözeten, denetim ve kontrolleri yaparak alınan tedbirleri uygulayan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Programın Amacı

Özel güvenlik ve koruma bölümünün amacı; güvenlik sektöründeki hızlı değişimi yakalayan ve güvenlik sektörünün teknolojik gelişmelerine ayak uydurabilecek, uygulama tekniklerini bilen, özellikle güvenlik teknolojisini yakından tanıyan, ilgili yasa ve yönetmenlikler konusunda donanımlı, problem çözen sektörde etkin olabilecek ve analitik düşünme yeteneğine sahip, mental ve fiziki olarak güvenlik sektörüne elemanlar yetiştirmektedir. Güvenlik sektöründe yükseköğrenim görmüş çalışanların sayısının artması ile hizmet kalitesinin de doğru orantılı olarak arttırılması amaçlanmaktadır.

Program Profili
Özel Güvenlik ve Koruma programı, 2021-2022 yılı eğitim öğretim yılında Şırnak Meslek Yüksekokulu bünyesinde Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümüne bağlı olarak açılan iki yıllık eğitim veren bir programdır. Özel Güvenlik ve Koruma Programı'nda dersler; teorik bilgiler verilmektedir bununla birlikte Özel Güvenlik ve Koruma programına ait alanlarımızda uygulamalarla da desteklenmektedir. Öğrencilerin öğrenim süresi boyunca almış oldukları eğitimler staj ile desteklenerek alınan derslerin iş hayatındaki uygulamalarının görülmesi ve işe başlamalarıyla birlikte işlerine kolay adapte olmalarını amaçlamıştır. Bu programdan mezun olan kişiler, Özel Güvenlik ve Koruma ön lisans derecesine sahip,  “Özel Güvenlik Görevlisi” unvanını alırlar.

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Taban Puanlar

Adaylar ÖSYM tarafından yapılanan TYT sınav sonuçları doğrultusunda bölümü tercih edebilmektedir. Bütün önlisans programlarında olduğu gibi Özel Güvenlik ve Koruma bölümü için de baraj puan 150 şeklinde belirlenmiştir.

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lise ve dengi okul diplomasına sahip adaylar, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından yerleştirilir. (Kayıt için tam teşekküllü resmi bir hastaneden bu mesleği yapmayı engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen heyet raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir.

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü Dersleri

- Temel Hukuk Kavramları

- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

- Temel İnsan Hakları

- Özel Güvenlik Hukuku ve Kollukla İlişkiler

- Ceza Hukuku

- Anayasa Hukuku

-Özel Güvenlik ve Meslek Etiği

-Suç Önleme Yöntem ve Yaklaşımları Suç Sosyolojisi

- Kişilerarası İletişim

- Kalabalık Yönetimi

-Savunma Sporları

-Suç Önleme Yöntem ve Yaklaşımları

        -Yönetim ve Organizasyon

-İlk Yardım

-Etkili Sunum Teknikleri

-Güvenlik ve Acil Durum Prosedürleri

- Beden Eğitimi ve Fiziksel Güç

-Güvenlik Sistemleri

-Güç Geliştirme ve Fitness

-Kişi Koruma

Dikey Geçiş İmkanları

Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ‘den yeterli puan almaları koşuluyla;

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Sosyal Hizmetler lisans programlarına başvuru yapabilmektedirler.

Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan ( toplam 120 AKTS ) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler Özel Güvenlik ve Koruma alanında önlisans derecesine sahip olurlar. Mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler ‘’Özel Güvenlik Görevlisi’’ unvanını alırlar.

Özel Güvenlik ve Koruma Programı Mezuniyetinin Sağladığı Avantajlar

Lise mezunu güvenlik görevlileri ilk önce bir kursa kayıt yaparak alanda temel bir eğitime tabi tutulmaktadır. Özel Güvenlik ve Koruma Programı mezunları ise okul sürecinde almış oldukları eğitim yeterli olup ayrıca bir kursta eğitim almalarına gerek olmamaktadır. Bölüm mezunu olan bireylerin mezuniyetleriyle birlikte herhangi bir sınava tabi tutulmadan sertifikalarını alabilmektedirler. Güvenlik sertifikası alan bireyler Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne gerekli olan evraklarla kimlik için müracaat edebilmektedirler.

Lise mezunu güvenlik görevlileri en fazla vardiya şefi olabilirken önlisans mezunu olan güvenlik görevlileri ise özel güvenlik amiri olabilmektedirler. Türkiye genelinde, özel olarak yürütülen ve kısa bir dönemde eğitim imkânı sağlayan çok sayıda şirketler bulunmaktadır. Fakat kaliteli bir eğitim sürecinden geçirilmiş özel güvenlik görevlilerinin gelecekte, yasa gereği, işyerinde güvenlik amiri ve müdürü olma durumlarından bahsedilecektir. Bu kaliteli eğitim sürecini de üniversiteler gibi üst düzeyde eğitim veren kuruluşların yapabileceği açıktır.

İstihdam İmkânları

Özel Güvenlik ve Koruma programından mezun olanların alanlarında çalışma sahaları çok geniştir. Mezunlar kişisel özel güvenlik şirketleri kurup işletebilirler bunun yanı sıra çeşitli özel güvenlik şirketlerinde de çalışabilir ve eğitmenlik yapabilirler. Kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşların güvenlik hizmetlerinin alt yapısında veya yönetiminde görev alabilirler. Ayrıca KPSS-B ile yapılan memur alımlarında ‘’güvenlik memuru kadrosu’’ tercihlerinde önlisans şartı arandığından bu kurumların kapısı program mezunlarına açık olmaktadır.

Özel Güvenlik ve Koruma Programı mezunu bireyler;

-Türkiye’nin her yerinde bulunan iş merkezleri

-Konaklama yerleri

-Sağlık kuruluşları

-Eğitim ve öğretim kurumları

-Öğrenci yurtları

-Müzeler

-Tören yerleri

-Toplu konut alanları

-Hava meydan ve limanları

-Deniz limanları

-Metro, gar ve terminaller

-Sanayi ve ticari işletmeler

-Her türlü spor müsabakaları

-Sahne gösterileri ve toplantıların yapıldığı açık ve kapalı mekânlar olmak üzere daha birçok alanda istihdam edebilirler.

Program Mezunlarının Sahip Oldukları Yeterlilikler

-Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirme

-Ekip halinde çalışma becerisini geliştirme

-Özel güvenlik uygulamalarında karşılaşılan sorunları tanımlama ve analiz etme ve çözüm önerileri getirtebilme becerisini geliştirme

-Meslek etik ilkelerine uygun davranma bilincini geliştirme

-Yaşam boyu öğrenme bilincini ve fiziksel gelişimi geliştirme

-Özel güvenlik ile ilgili güncel gelişmeler ve sorunlar hakkında bilgi sahibi olma becerisini geliştirme

-Özel güvenlik alanında mesleki yasal mevzuatı kavrayabilme

-İş yaşamında etkin iletişim kurma becerisine sahip olma

-Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olma

-Özel güvenlik ile ilgili süreçleri yönetme becerisi

-Girişimcilik becerisine sahip olma

-Özel güvenlik hakkında yabancı dil bilgi ve becerisine sahip olma

16.11.2023